Ces1 » Specials » Piramides co

De Oude Wereld Orde van de piramidebouwers

De Oude Wereld Orde van de piramidebouwers Veel van de oudste monumenten die onze planeet rijk is plaatsen ons nog steeds voor grote raadsels. In deze reeks artikelen worden veel vragen gesteld, ook bij de antwoorden die we denken te hebben. Pasklare antwoorden op vragen als wie de piramides gebouwd hebben of monumenten als Stonehenge, worden hier dan ook met geen enkele zekerheid aangeboden. Maar wie geen vragen stelt, kan ook geen antwoorden krijgen.

Toenemend begrip

Samen met de ontwikkeling van onze kennis en nieuwe technologie verandert langzaam ons beeld van de mogelijke kennis die onze vroegste voorouders bezaten. Oude monumenten worden onderzocht buiten het enge domein van pure geschiedkunde. Een toenemend aantal technische ingenieurs, fysica-wetenschappers en astronomen blijkt vaak inspiratie te halen uit de culturen die aan de dageraad van onze beschaving stonden.

Oud, maar niet primitief

We beschouwen onze huidige tijden graag als het hoogtepunt van de beschaving en denken bij oude culturen onbewust vaak aan termen als "primitief, barbaars, ongeordend" of dergelijke. Maar we kunnen nog steeds niet met een even grote precisie bouwen als de bouwers van de Grote Piramide in Egypte. Ondanks alle hoogdravende theorieën die sommigen aandragen hoe de antieke monumenten gebouwd werden, is daar geen enkele zekerheid over. Er zijn wel een aantal wetenschappers die pretenderen een eenvoudige oplossing te hebben voor bepaalde monumenten, maar die hebben dat nooit proefondervindelijk bewezen. Als we in staat waren een exacte kopie van de piramide van Cheops te bouwen, dan hadden we het al gedaan. Op moment van schrijven is er nog niemand in geslaagd de "Onafgewerkte Obelisk" in Aswan op te tillen, of de Steen van de Zwangere Vrouw in Baälbek, om er maar twee te noemen. Een kraan die dat kan, moet nog uitgevonden worden. Het idee dat de piramidebouwers een primitiever volk waren is dus niet gerechtvaardigd; het hangt evenwel samen met het denkkader dat we zijn beginnen ontwikkelen met de evolutieleer van Darwin.

Darwin: geleidelijke evolutie

De evolutietheorie van Darwin heeft zeker en vast waarde en mag niet zomaar van de hand gedaan worden. Anderzijds kan die niet altijd en overal zomaar toegepast worden. Veel minder bekend, maar niet minder belangrijk, is dat Darwin zelf zijn theorieën later genuanceerd heeft. Hij heeft ze ook nooit als enige geldende waarheid gepresenteerd. Hoe dan ook, onze geschiedenis wordt wel in dat licht gezien door de meeste geschiedkundigen. Niet alles past in die theorie echter, en de Egyptische en Sumerische culturen al helemaal niet. Integendeel, ze zijn uit het niets opgestaan en hebben vanaf hun vroegste oorsprong alleen maar een neerwaarts beschavingspeil doorlopen. Het plotse verschijnen van die twee culturen (niet alleen deze twee) is deel van de grootste mysteries die met de oudheid gepaard gaan.

Een continu proces

Deze reeks artikels is heel voorzichtig in het geven van antwoorden op sommige van de grootste vragen over onze geschiedenis, oorsprong en identiteit. Maar minder voor de hand liggende mogelijkheden worden zeker niet genegeerd. De meesten van ons hebben wel minstens één detectiveverhaal gelezen, of een aflevering van CSI gezien. Wat we daaruit leren is net dat één enkele aanwijzing, hoe klein of onwaarschijnlijk ook, soms tot de doorbraak in de zaak kan leiden. Met archeologie is dat net zo, hoewel om bepaalde redenen binnen dat domein vaak mogelijkheden bij voorbaat worden uitgesloten, afhankelijk van het standpunt dat wordt ingenomen. Beste voorbeeld daarvan is dat veel onderzoek in de 19e eeuw werd begonnen om de bijbel als historische bron te ondersteunen. Veel aanwijzingen die de bijbel niet ondersteunden werden niet opgemerkt, genegeerd tot zelfs vernietigd. Helaas is dit nog steeds het geval, hoewel het religieuze aspect vandaag de dag veel minder een factor is. Misschien zijn bepaalde elementen van de artikels binnen deze reeks over een jaar al weer achterhaald door nieuwe ontdekkingen. Vertrekkende vanuit een open geest kan dit alleen maar toegejuicht worden. Een mens is nooit uitgeleerd.
Wat betekent piramide eigenlijk?

Wat betekent piramide eigenlijk?

De naam piramide werd voor het eerst gebruikt door de geschiedschrijver Herodotus. In onze moderne Nederlandse spelling van het woord gaat het oorspronkelijke etymologische verband verloren, waar het…

De piramidebouwers: De Baarmoeder van de Maan

Baarmoeder van de Maan is de vertaling van de Keltische omschrijving Brù na Bòinne, de regio waartoe het overbekende Newgrange hoort. Newgrange is slechts een deel van een enorm complex van honderden,…

De piramidebouwers: het World Wide Web

Iedereen kent de piramides van Gizeh. Andere overbekende sites zijn Machu Picchu, Paaseiland, Angkor Wat en de stenen cirkels van o.a. Stonehenge. Maar over de hele wereld verspreid liggen letterlijk…
De piramidebouwers: mens of aliens? mijn kijk op

De piramidebouwers: mens of aliens?

Een groeiend aantal mensen gelooft in het bestaan van buitenaardse wezens; en een groot deel daarvan denkt dat de piramides en oude tempels op onze planeet ook door die 'aliens' zijn gebouwd. Welk sta…
De piramidebouwers: Angkor Wat

De piramidebouwers: Angkor Wat

De prachtige tempel van Angkor Wat zal bij velen bekend zijn en is met recht door de Unesco als werelderfgoed erkend. Niet iedereen zal bij deze tempel in Cambodja onmiddellijk denken aan Egypte en de…
De piramidebouwers: onbekend en onbegrepen mijn kijk op

De piramidebouwers: onbekend en onbegrepen

De piramides in Egypte zijn gebouwd door de Egyptenaren. De piramides waren graven voor de farao's. De piramide van Cheops is op 20 jaar gebouwd door Cheops. De gebogen piramide van Snofroe is zo gevo…
Vliegende stenen: Nan Madol

Vliegende stenen: Nan Madol

Nan Madol is een oude, mysterieuze stad op het eiland Pohnpei, een deel van Micronesië. De stad is opgebouwd uit staven basalt, die elk duizenden kilo's wegen. Geen enkele wetenschapper heeft tot nu t…
De Piramides van Guimar

De Piramides van Guimar

Wie aan Tenerife denkt, doet dat over het algemeen in functie van een mogelijke vakantiebestemming. Dit eiland leent zich daar uitstekend toe. Met een aangenaam klimaat, mooie stranden en schitterende…
Gepubliceerd door Ces1 op 18-11-2013, laatst gewijzigd op 15-12-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.